Tavlor och konstverk förgyller hemmet

Att inredning är en viktig del i ett hems estetik vet de flesta. Det många måhända inte tänker på är att även tavlor och konstverk är en del av estetiken. Beroende vad man har för smak kan det vara vilken sorts tavla eller konstverk som helst. Vill man exempelvis ge intryck av att man gillar renässansen kan man pynta hemmet med statyer av Michelangelos David. Gillar man mer asiatiska konstverk är ukiyo-e från Japan ett bra alternativ. Bland ukiyo-e är Katsushika Hokusais oljetavlor ett populärt alternativ. Hans mest populära tavla är ”Under vågen utanför Kanagawa”, som föreställer skepp som blir överraskade av en monstervåg (okinami). Konstverket är målat på trä och i olja. Det är en av världens mest återskapta bilder, och kan köpas överallt där det säljs kopior av kända konstverk.

Vill man hålla sig till svenska konstnärer är August Malmströms oljetavlor, som däribland innefattar ”Grindslanten” och ”Det gamla och det unga Sverige”. Båda oljetavlorna föreställer Hur det kunde se ut i Sverige i slutet av 1800-talet. Malmström målade även tavlor föreställande andra saker, den tavla som gjorde honom känd var ”Kung Heimer och Aslög” och föreställer den forngermanska hjälten Heimer tillsammans med flickan Aslög, som i nordisk mytologi är dotter till den man som dödade draken Fanfer. Konstverket blev togs emot väl när det först visades upp att Malmström fick ta emot den kungliga medaljen, samt ett resestipendium från konstakademin i Stockholm.

För er som inte riktigt vet vad ni vill ha för konstverk i era hem kan det vara bra att välja verk som matchar färgerna i hemmet. Har man många mörka färger kan exempelvis Vincent Van Goghs tavlor med stjärnor vara ett bra val (Stjärnenatt över Rhône och Stjärnenatt i Sain-Rémy). Stjärnenatt i Sain-Rémy är förmodligen Van Goghs mest kända verk. Har man ljusare färger i hemmet kan tavlor som ”Campbell Soup” av Andy Warhol vara ett bra alternativ. Framförallt om man gillar postmodernism.