Ergonomisk arbetsbänk för att minska belastningen

Att ha en ergonomisk arbetsbänk är A och O för dig som står och jobbar hela dagen. Du behöver en bänk i rätt höjd och med rätt utformning så att du kan nå allt du behöver utan att vrida och vända dig. Förutom en ergonomisk bänk är det givetvis lika viktigt att du har en bra arbetsplatsmatta som är sviktande.

Att stå och jobba hela långa dagen är mycket påfrestande för din kropp. Rygg, nacke, ben och fötter tar stryk om arbetsplatsen inte är rätt utformad. Risken för permanenta besvär är stor om du får belastningsskador.

Förutom en bra arbetsbänk och matta måste du själv också tänka på hur du står när du jobbar. Axlarna ska vara avslappnade, ryggen rak och det är även viktigt att du rör på dig med jämna mellanrum. En annan viktig sak att tänka på är vad du har på fötterna. Du ska ha ett par stadiga och stabila skor med svikt i sulan. Om arbetet inte medför att du riskerar att klämma tårna eller tappa tunga saker på fötterna så duger ett par bra dämpade träningsskor. Behöver du skor med stålhätta måste du se till att dessa har svikt i sulan och inte är för stumma. Med ett par sviktande inlägg mår fötterna bra och du skonar rygg och nacke från att värka.

Fast eller höj och sänkbar arbetsbänk?

Jobbar du med tunga saker kanske det inte fungerar med en höj och sänkbar bänk. Men annars bör du ha en som är höj och sänkbar för att kunna få exakt rätt höjd på bänken och även för att kanske kunna variera arbetsställningen mellan att sitta och stå. Med en sadelstol kan du vara rörlig även om du sitter ner. En sadelstol har också den fördelen att du behåller ryggen rak eftersom du måste balansera upp kroppen själv. Du kan inte sjunka ner som du gör i en vanlig kontorsstol.