Material för isolering av vind

      Kommentarer inaktiverade för Material för isolering av vind

När du ska isolera vind är det första du ska ta ställning till vilken typ av isoleringsmaterial du ska använda. Detta är ju inte helt lätt för dig som inte arbetar med isolering så för att få svaret direkt från de som kan detta så skulle jag rekommendera att du kontaktar ett par tre stycken firmor. Du kan få olika synpunkter från olika leverantörer då inte alla arbetar på samma vis eller med samma material. Så efter att du har fått en offert måste du däremot ta ställning till vilket du ska välja. Be om synpunkter varför de vill isolera din vind på det sätt de förespråkar så kan du använda detta i din utvärdering sedan. Fråga efter materialets egenskaper och hållbarhet, förmåga att isolera mot ljud, samt isoleringens U-värde. Detta är ett mått på vilken värmeledningsförmåga materialet har då ett lågt värde innebär att lite värme släpps igenom och du ska tolka värdet som att ju lägre värde desto bättre isolering.

Mineralull är kostnadseffektivt

Mineralull är tillverkad av sten och glas som är nedsmält och sedan spunnet till trådar som limmas ihop. Mineralull levereras i rullar som är väldigt kostnadseffektiva och perfekt om du ska isolera större ytor då det bara är att rulla ut isoleringen. De är svårare att hantera när du ska in i små trånga skrymslen (som det ofta kan vara i äldre hus). Det är viktigt att du skär till ullen exakt då det inte är bra med för många skarvar som kan släppa igenom fukt och kall luft. Istället för rullar av isolering går det att köpa enstaka plattor som är smidigare att skära i. Ullen har hög isoleringsförmåga och kan användas nästan överallt.

Sprayisolering är dyr men tät

Den här formen av isolering är dyrast. Det finns två olika sätt att isolera med sprayisolering och den ena är billigare. Den dyraste ger bäst skydd (inte helt oväntat) och en mer tät barriär mot vatten och luft. Anledningen till att du ska välja detta alternativ för isolering framför andra är om du har tänkt att göra om ditt vindsutrymme till ett rum att vistas i.

Lösull som sprutas in

Om du tänker dig en isoleringslösning med t ex cellulosa, mineralull eller glasfiber och vill ha en snabb isolering utför då är lösullsisolering något för dig. Tekniken att blåsa in isoleringen är väldigt effektiv och går fort. Den ser också till att isoleringen kommer in i alla springor. Till det krävs en isoleringsmaskin och isoleringen utförs av företag.